A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egyedülállóan gazdag az emberi szervezet számára fontos tápanyagokban. Nagy mennyiségben tartalmat vitaminokat és antioxidánsokat, nyomelemeket, valamint nélkülözhetetlen olajokat, telítetlen zsírsavakat és más biológiailag aktív anyagokat. Bogyója magas C-vitamin- és értékes olajtartalmának köszönhető nagyon keresetté vált, termesztése is egyre elterjedtebb. Narancssárga bogyós terméséből egyetlen szem fedezi a napi C-vitamin szükségletet, ezért a jövő növényeként is emlegetik.

A jövő növénye
Többek között azért hívják a jövő növényének, mert maradék nélkül hasznosítható. Nemcsak gyümölcse, magva és virága van jótékony hatással szervezetünkre, hanem levele, hajtásai, kérge és gyökere is. Gyümölcsét szárítva teaként fogyasztják, de kiválóak a belőle készült kompótok, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek és a természetes homoktövisolaj is. A hagyományos tibeti orvoslásban a homoktövist különleges becsben tartják, vérzés elállítására használják tüdőkárosodás esetén, szív-és érrendszeri betegségeknél és különböző mérgezéseknél.

Hol nő?
A vad homoktövis az egész északi féltekén elterjedt, Eurázsia-szerte megtalálható a hegyek lejtőitől az Északi-tenger homokos dűnéiig. Gyümölcstermő bokorként és díszfaként is tartják. Szüretelése nehéz és munkaigényes, ráadásul 6-8 évig tart, mire a fiatal növény termőre fordul, ezért a homoktövis viszonylag drága nyersanyag. Az emberi szervezetre gyakorolt hatása azonban megfizethetetlen.

Egyéb elnevezései
Mivel a homoktövis az egész világon elterjedt, más-más néven ismerik az egyes országokban:
Ananas de Sibérie, Argasse, Argousier, Argousier Faux-Nerprun, Audorn, Bourdaine Marine, Buckthorn, Chharma, Dhar-Bu, Épine Luisante, Épine Marrante, Espino Armarillo, Espino Falso, Fasanenbeere, Faux Nerprun, Finbar, Grisset, Haffdorn, Hippophae rhamnoides, Homoktövis, Meerdorn, Oblepikha, Olivier de Sibérie, Purging Thorn, Rokitnik, Rote Schlehe, Sallow Thorn, Sandbeere, Sanddorn, Saule Épineux, Sea Buckhorn, Sceitbezien, Sha ji, Sea-Buckthorn, Seedorn, Star-Bu, Tindved, Weidendorn, Dünendorn.
Az elnevezések sokfélesége is arra utal, hogy a növény ismerete és felhasználása valóban széles körű.