Rakytník je bohatý na biologicky aktívne látky a preto je zaujímavý pre využitie v medicíne, potravinárstve a kozmetike.

Použitie ako potravina

Ukazuje sa, že počas tepelného spracovania plodov a častí rakytníka sa väčšina užitočných látok jednoducho „vyparí“ a účinok už nie je taký, aký by mohol byť. Preto je rozumné pri výbere produktov z rakytníka dávať prednosť takým, ktoré využívajú ako pracovný postup sušenie plodov pri nízkych teplotách alebo lisovanie za studena.

Použitie do kozmetických prípravkov

Rakytníkový olej absorbuje ultrafialové žiarenie a preto je o ňom známe, že je užitočný na podporu zdravia pokožky, napomáha hojeniu po jeho spálení alebo napadnutí kožnou chorobou. Obzvlášť dobre sa hodí do kozmetických prípavkov na ochranu pred slnkom.