Zdroj bioaktívnych látok

Plody rakytníka majú elipsovitý alebo guľovitý tvar, vo vnútri je tmavohnedá kôstka. Za žltočervenú, oranžovú až červenkastú farbu plody vďačia karotenoidom. Dužina je oranžová s olejovitou štruktúrou. Plody rakytníka sú bohaté na sacharidy, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a bielkoviny. Obsahujú desaťkrát toľko vitamínu C ako citrón. Podľa laboratórnych testov jedna bobuľa rakytníka pokryje dennú potrebu vitamínu C u človeka. Okrem neho sa tu nachádzajú vitamíny zo skupiny B, napríklad B1, B2, B6, B9 (kyselina listová), vitamín D – podporujúci rast a vývoj kostí, E, F, K, P, provitamín A – beta-karotén, ďalej triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9, iné organické kyseliny, atď.

Práve bioaktívnym látkam vďačí rakytník za svoje liečivé účinky. Používa sa ako dermatologikum, antisklerotikum, kancerostatikum, vitamíniferum, imunostimulans, sedatívum, antidepresívum. U výrobkov z rakytníka neboli zistené žiadne nežiaduce účinky na ľudský organizmus a nie je známa ani kontraindikácia. Čudo, že je pre jeho neobyčajne rôznorodé vlastnosti považovaný za znovuobjavenú zázračnú bobuľu?